KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapıldı (Tevkifat)
KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapıldı (Tevkifat)
MEVZUAT DUYURUSU
Konu
KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapıldı (Tevkifat)
Özet & Yorum & Ek Bilgi
16 Şubat 2021 Tarihli ve 31397 Sayılı Resmi Gazete yayımlanan ” Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 35)” ile KDV de Kısmi Tevkifat Uygulaması başlıklı (I/C-2.1.3) bölümünün alt bölümlerinde değişiklik yapıldı. Reklam ve Taşımacılık Hizmetleri KDV Tevkifatı Uygulamasına Eklendi.
5 milyon TL ve üzerinde olan yapım işleri ile bu yapım işleriyle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde, alıcılar tarafından (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacak.
Bütün taşımacılık işlemlerinde kısmi tevkifat zorunluluğu getirildi. Buna göre yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10), servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacak.Söz konusu hizmetlerin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmeli taşıt olup olmaması tevkifat uygulamasını engellemeyecek.
Reklam hizmeti alımlarında (3/10) oranında KDV tevkifatı yapılacak.
Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde , fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde , her türlü baskı ve basım hizmetlerinde tevkifat oranı 7/10′ yükseltildi.
Temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetlerinde tevkifat oranı 7/10’dan 9/10’a yükseltildi.
Kısmi tevkifat uygulamasında belirlenmiş alıcılar genişletildi. Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara aşağıdaki kuruluşlar da eklendi:
– Sigorta ve reasürans şirketleri,
– Sendikalar ve üst kuruluşları,
– Vakıf üniversiteleri,
– Mobil elektronik haberleşme işletmecileri,
Not:
Değişiklikler 1 Mart 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.
Ek Bilgi:
Faturada Tevkifat Nedir?
Fatura içerisinde yer alan KDV tutarının belirli bir oranının alıcı tarafından ödenmesini sağlayan kesinti yöntemidir.
MEVZUAT METNİ
TEBLİĞLER
–– Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 35)