MEVZUAT DUYURUSU |
Konu
Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı. |
Özet & Yorum & Ek Bilgi
07 Ocak 2020 Tarihli ve 31001 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile “Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği” ‘nin bazı maddelerinde değişiklik yapılmıştır. Söz konusu yönetmelik değişikliğine göre:
1- İlgili Yönetmeliğin tanımlar konu başlığını taşıyan 3.maddesine “Bakan Yardımcısı” ve “Vergi aslına bağlı para cezası” tanımları ilave edilmiş; aynı maddede yer alan “müsteşar” tanımı madde metninden çıkartılmıştır.
2- Bakanlığın teşkilat yapısındaki güncel duruma göre, Uzlaşma Komisyonlarının kimlerden müteşekkil olacağı belirlenmiştir.
3- Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerinde, aynı gün yapılacak uzlaşma görüşmesi sayısının yirmi veya üzerinde olması halinde, en fazla iki adet uzlaşma komisyonu oluşturulabilir. Eskiden aynı gün tek bir uzlaşma komisyonu oluşturuluyordu.
4- İthalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithal edilen kişisel kullanıma mahsus taşıtlarla alakalı aracın Türkiye’den çıkışı sırasında usulsüzlüğün tespit edilmesi halinde çıkış gümrük idaresince düzenlenecek ceza kararı içeriği alacaklar için uzlaşma talebinde bulunulması durumunda, tutar limitine bakılmaksızın yükümlünün uzlaşma talebi derhal sonuçlandırılacağı hususu düzenlenmiştir.
5- Uzlaşma Komisyonları yetkilerinin belirlendiği tutarlarla ilgili olarak, konusu 750.000. – TL’ye kadar olanlar (bu tutar dâhil) için Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Uzlaşma Komisyonları, 750.000. – TL’yi aşanlar için ise Merkezi Uzlaşma Komisyonları yetkili kılınmıştır. Belirleyici tutar önceden “500.000.- TL” idi.
6- Uzlaşma Talebinin elektronik ortamda yapılması hususu yönetmeliğe derç edilmiştir. Elektronik ortamda sorun olması halinde kağıt ortamda başvurunun nasıl yapılacağı ayrıca açıklanmıştır.
7- “Gümrük vergileri ve cezalarının tebliğ tarihlerinin farklı olması halinde, uzlaşma başvurusunda, gümrük vergileri veya cezalara ilişkin en son tebliğ tarihi esas alınır” İbaresi yürürlükten kaldırılarak uzlaşma başvurusunun Gümrük Kanunu’nun 242. Maddesinde belirtilen hususlar çerçevesinde 15-günlük süre zarfında yapılacağı daha açık bir şekilde madde metnine derç edilmiştir.
8- Uzlaşma talebinde bulunulan alacakla ilgili olarak hesap hatası yapıldığının tespit edilmesi halinde uzlaşma görüşmelerinin ve sonraki süreçteki itirazların düzeltilmiş tutar üzerinden yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
9- Uzlaşmaya başvurulduğunda itiraz veya dava açma süresi durur. Uzlaşmanın vaki olmaması, temin edilememesi veya uzlaşma talebinin reddedilmesi halinde, tebliğ tarihinden itibaren süre kaldığı yerden işlemeye devam eder. Ancak her durumda, sürenin bitimine beş günden az kalmış olması halinde süre beş güne tamamlanır. Bu süre eskiden 3 gündü ve hangi sürenin 3 gün uzayacağına dair anlam kargaşası vardı.
10- Uzlaşma başvurusundan feragat edilebilecek durumlar yönetmeliğe derç edilmiştir.
11- Uzlaşmanın vaki olmadığı durumlarda, Kanunun 242 nci maddesinde belirtilen sürenin son günü mesai saati bitimine kadar komisyonun nihai teklifini kabul ettiğini bir dilekçe ile ilgili gümrük müdürlüğüne bildiriliyorken, yapılan değişiklikle söz konusu dilekçe Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne veya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne iletilmek üzere gümrük müdürlüğüne verilebilecektir.
12- Önceden “Uzlaşmaya ilişkin toplantı sonucunda uzlaşma vaki olmamışsa bu husus, uzlaşma vaki olmuşsa uzlaşılan tutarlar ilgili gümrük müdürlüğüne bildirilir” ibaresi sadeleştirilerek Uzlaşma görüşmesinin sonucu ilgili gümrük müdürlüğüne bildirilir şeklinde değiştirilmiştir.
13- Gecikme zammı oranında faizin beyannamenin tescil tarihinden itibaren başlayacağı hususu yeni düzenlemede “gümrük yükümlülüğünün başladığı tarih” olarak değiştirilmiştir.
14- İtiraz ve Uzlaşma hakkı aynı anda eskiden kullanılamıyorken, yapılan düzenleme ile İtirazın henüz sonuçlandırılmamış olması kaydıyla alacağın tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde uzlaşma talebinde bulunulabilme hakkı getirilmiştir.
15- Ticaret Bakanlığını ile taşra teşkilatının değişen isimleri yönetmeliğe derç edilmiştir. “Gümrük ve Ticaret Bakanı” ibaresi “Ticaret Bakanı”, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” ibaresi “Ticaret Bakanlığı”, “Gümrük ve Ticaret” ibareleri “Gümrük ve Dış Ticaret” olarak değiştirilmiştir.
|
MEVZUAT METNİ |
YÖNETMELİKLER –– Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinde
Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik |