MEVZUAT DUYURUSU |
Konu
DİİB Kapsamında Yemlik Buğday İthalatıyla ilgili İhracatçı Birlikleri Duyurusu |
MEVZUAT METNİ |
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünün İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’ne muhatap 22.10.2014 tarihli yazıda;
25.04.2014 tarihinde yapılan değişiklik ile, DİR kapsamında kanatlı eti, balık, yumurta ve hayvan yemi ihracatına karşılık düşük vasıflı ekmeklik buğday ithalatı öngören Dahilde İşleme İzin Belgeleri (DİİB) kapsamında tesis edilecek işlemlere ilişkin hususlar duyurulmaktadır. Buna göre:
1-Firmaların, Kanatlı eti, balık, yumurta ve hayvan yemi ihracatına karşılık buğday ithalatı öngören DİİB'lerine "DIR çerçevesinde yem hammaddesi olarak ithal edilecek buğdayın, TS 2974 çerçevesinde düşük vasıflı ekmeklik buğday vasfında olması gerekmektedir.” Özel şartı ekleneceği,
2-Yem hammaddesi ithalatını öngören belgeler kapsamında eşdeğer eşya olarak buğday ithalatına izin verilmeyeceği,
3- Yukarıda belirtilen şartı içeren DİİB'ler kapsamındaki buğday ithalatında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı inspektörleri tarafından alınacak numuneler mühürlü bir şekilde ithalatçısına teslim edileceği, masraflar ihracatçı tarafından karşılanmak kaydıyla, adı geçen standarda göre buğdayın sınıfını tespit etmeye yönelik gerekli analizleri gerçekleştirmek üzere ekte liste halinde gönderilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili laboratuvarlarına yönlendirileceği, söz konusu laboratuarlar tarafından bu kapsamda gerçekleştirilen analizlere ait sonuç raporları, belge kapatma esnasında ilgili İhracatçı Birliğine ve ithalat aşamasında Gümrük İdaresine ibraz edilmek üzere 3 nüsha halinde düzenlenerek İthalatçıya teslim edileceği,
4- Söz konusu özel şartın bulunduğu DİİB'lerin taahhüt hesaplarının kapatma işlemleri esnasında, anılan analiz sonuç raporunun İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerince aranması gerektiği,
5- Bu nevi DİİB'ler kapsamında gerçekleştirilecek düşük vasıflı buğday ithalatına ilişkin hattın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ait BİLGE sistemi tarafından mavi hat olarak belirlendiği durumlarda da; numune alınması ve ilgili laboratuvar prosedürleri için hattın kırmızıya çevrilme sorumluluğunun ithalatçıda olduğu,
6- Bu nevi DİİB'ler kapsamında, Genel Sekreterliklerce TMO'ya gönderilecek buğday hak ediş yazılarında da, hak edişe konu olan buğdayın TS 2974:2009 standardında belirlenen "Düşük Vasıflı Ekmeklik Buğday” sınıfında olması gerektiğinin belirtilmesi hususunun önem arz ettiği,
Bildirilmiş olup, söz konusu duyuruya ve eke aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.iib.org.tr/tr/diger-duyurular-dir-kapsaminda-yemlik-bugday-ithalati.html
|