MEVZUAT DUYURUSU | ||
Konu
DİİB Döviz Kullanım Oranında Sektör Ayrımı kaldırıldı |
||
Özet & Yorum & Ek Bilgi
29 Mayıs 2020 Tarihli ve 31139 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ (2020/10) ile Dahilde İşleme Rejim (DİR) tebliğinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikle:
1- Sektör bazında belirlenmiş farklı Döviz Kullanım Oranları (DKO) kaldırılmıştır.
2- Döviz Kullanım Oranı (DKO) % 80’i geçmemek üzere Bakanlıkça belirlenir” hükmü getirilmiştir.
3- Bakanlık belirtilen oranları dönemsel veya sektörel olarak yükseltmeye yetkilidir.
4- Tüm sektörler için belirlenen Döviz Kullanım Oranı (% 80), 29.05.2020 tarihinden sonra düzenlenen dâhilde işleme izin belgeleri için uygulanacaktır.
İlave Bilgi:
Döviz kulanım oranı Dahilde İşleme rejimi (DİR) kapsamında yapılan işlemlerde; CIF ithalat bedelinin FOB ihracat bedeline oranı anlamına gelmektedir. Mevzuat duyurumuza konu değişiklik yayımlanmadan önce; döviz kullanım oranı Dahilde işleme izin belgesi kapsamında döviz kullanım oranı otomotiv sektöründe düzenlenen belgeler için azami %65, deri ve deri mamulleri ile çimento, cam, toprak ve seramik ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami %60, tekstil ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami %65, konfeksiyon ve orman ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami %70, bunun dışında kalan sektörler için azami %80’dir. İkincil işlem görmüş tarım ürünleri taahhüdü içeren belgelerde bu oran azami %100 olarak belirlenmişti.
*Gümrük idaresi tarafından verilen Dahilde İşleme İzninde (Dİİ),
*Bedelsiz İthalatta,
*Dahilde işleme izin belgesi süresi sona erdikten veya ihracat taahhüdü kapatıldıktan sonra geri gelen işlem görmüş ürün için yeni bir dahilde işleme izin belgesi düzenlenmesi halinde yeni belgede,
*Belge kapsamında yurt içinden temin edilen eşyada,
Döviz Kullanım Oranına (DKO) ilişkin hükümleri uygulanmamaktadır.
Firmaların yeni belge alımlarında (yeni bir değişiklik olana kadar) % 80 oranını dikkate alarak proje geliştirmesi ve başvuru yaparken bu oranı dikkate alması gerekecektir. Aksi halde başvuruları reddedilmesi söz konusu olacağı; % 80’i aşan oranda sehven belge tanzim edilse bile DKO aşımından dolayı belge kapatılırken müeyyide ile karşılaşılmasa bile 6 ay süre ile indirimli teminat hakkının kaybedileceği;müteakip ihalelerde teminat oranının 2 katına kadar çıkabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Yaptırım:
Dahilde işleme izin belgesi kapsamındaki döviz kullanım oranının hesaplanmasında, yurt içi alımlar hariç CIF ithal tutarının (Fatura bedelinin CIF ABD Dolarına karşılık gelen değerinin) FOB ihraç tutarına (ikincil işlem görmüş ürünün serbest dolaşıma giriş rejimi hükümlerine göre ithalatının yapılması halinde bu ürünün gümrük kıymeti dahil) olan yüzde oranı esas alınır.
Eğer firma 80 bin dolarlık ithalat yapıp bunun karşılığında 100 bin dolarlık ihracat yapamazsa Döviz Kullanım Oranının aşılması gündeme geleceğinden belge kapatma esnasında müeyyide uygulanmayacak; 6 ay süre ile indirimli teminat verilmemesi, müteakip ihalelerde teminat oranının 2 katına çıkarılması söz konusu olacaktır.
NOT:25.11.2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan DİR Kararı ile Kapama esnasında DKO münasebetiyle müeyyide uygulanmıyor.
|
||
MEVZUAT METNİ | ||
29 Mayıs 2020 Tarihli ve 31139 Sayılı Resmi Gazete
TEBLİĞ
|